Dahran heeft altijd veel naast haar studie rechten gedaan. “Ik zat twee jaar in de studentenraad van de universiteit. Wij waren een onderdeel van de achterban van de ISO. Zodoende ben ik weer bij die organisatie terechtgekomen.” De structurele onderfinanciering was sterk zichtbaar bij haar studie. “Ik had les met 500 andere studenten in een collegezaal. Deze was zelfs te klein, waardoor andere studenten in een andere zaal naar de livestream van het college keken. Er waren niet genoeg werkgroepen voor iedere student. Je kon daarom de livestream van een werkgroep volgen. Ik denk niet dat het wenselijk is, dat je zo weinig contacturen per vak hebt. Dit komt door structurele onderfinanciering. Ik denk namelijk niet dat universitaire docenten weinig aandacht aan hun studenten willen geven.”

Elke vier jaar de Hofvijver in
“De politiek moet in het academisch onderwijs investeren. De conclusie kan in een zin: er moet 1,1 miljard euro bij. Ik hoop ook dat er in studenten zelf wordt geïnvesteerd, dat zij bijvoorbeeld de effecten zien van de kwaliteitsafspraken die bij het afschaffen van de basisbeurs zijn gemaakt. Studenten hebben recht op meer persoonlijke aandacht. Wat ik belangrijker vind - nu verwateren we wel de boodschap - is dat de CPB-berekeningen onderwijs moeten laten lonen. We gebruiken deze berekeningen om het beleid te toetsen, maar onderwijs wordt alleen als een kostenpost gezien en niet als een investering die loont. Op deze manier moeten we elke vier jaar de Hofvijver in springen.”

Ruimte voor de academische vorming van de student
Op de vraag wat de meerwaarde van het academisch onderwijs is, stelt Dahran: “Door het academisch onderwijs maken we innovaties en de denkdracht die nodig is voor wetenschappelijk onderzoek mogelijk. Bij het academisch onderwijs denk ik altijd dat er veel meer is dan we weten. We streven naar de volgende stap en zetten die extra stap. Het gaat niet alleen om wat er al in je lesboek staat, maar ook om waarom het erin staat en wat voor informatie ontbreekt. Het onderzoekende vermogen wat je in het academisch onderwijs aangeleerd krijgt, gebruik je ook in de rest van je leven. Dat is de meerwaarde van academisch onderwijs. De politiek moet structureel investeren in het academische onderwijs, zodat er ook meer persoonlijke aandacht aan de academische vorming van de student kan worden gegeven. Op die manier kunnen studenten op hun eigen manier voldoening uit hun academische loopbaan halen. Dat is voor ons belangrijk voor studentsucces.”